Tsjernobyl

Tsjernobyl
Het is meer dan 30 jaar geleden dat de kernreactor in Tsjernobyl is ontploft. Hieronder een link naar een documentaire die is gemaakt.
documentaire Tsjernobyl

Een roetzwarte bladzijde
26 april 1986: een roetzwarte bladzijde in de geschiedenis van Oekraïne en Wit-Rusland. De kernreactor in Tsjernobyl is ontploft! Een fout afgelopen proef waarbij de hele beveiliging was uitgezet. Tot in Schotland en in Nederland slaan meters van de meetapparatuur uit. De hele wereld is geschokt door deze milieuramp van enorme omvang. Pas na een week wisten de Sovjetburgers wat er gebeurd was. Op 1 mei, dag van de arbeid, paradeerden de burgers nog onwetend in de radioactieve regen!
 
De besmetting
Na de explosie in Tsjernobyl was de straling duizend maal hoger dan in Hiroshima, aldus de Japanse professor Yukio Satow, die de gevolgen van beide rampen onderzoekt. Direct stierven er ongeveer 2.000 mensen. Grigory Medvedev, uit de dodenstad Pripyat, beschrijft wat het is om straling van duizenden rems per uur te doorstaan. Hoe de lucht een scherpe ozongeur heeft, je een metalen smaak in je mond krijgt en je ongezond snel bruin wordt. Hoe brandweerlieden van de centrale er op hun sterfbed als negers uitzagen. Twee derde van de radioactieve neerslag uit Tsjernobyl kwam in Wit-Rusland terecht (fall-out). 23% van de oppervlakte van Wit-Rusland (1,8 miljoen hectare) is besmet. Daar wonen 2,1 miljoen mensen (20% van de bevolking), aldus cijfers van het Ministerie Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland.
 
Na de explosie in de reactor was de eerste zorg om de brand te blussen, die was ontstaan na de ontbranding van koolstofmonoxide. Nadat de brand geblust was en de grote brokken radioactief materiaal in de krater waren geworpen werd reactor 4 ingepakt in een betonnen sarcofaag. De overige drie reactoren kwamen na verloop van tijd weer in bedrijf.
De regering van Oekraïne stond sinds het ongeluk onder grote internationale druk om de reactor, die 5% van het land van energie voorzag, te sluiten. Na een ontmoeting met de Amerikaanse president Bill Clinton werd besloten de reactors nog voor het begin van de winter van 2000 te sluiten. Slechts dagen voor de sluiting probeerde het Oekraïense parlement de sluiting nog uit te stellen naar het voorjaar van 2001, maar vrijdag 15 december 2000 werd de energiecentrale in Tsjernobyl voorgoed gesloten.
 
Een erfenis voor lang
Wit-Rusland heeft nog steeds te maken met een ernstige besmetting door het ongeluk met de kerncentrale in Tsjernobyl. Uit gegevens van het instituut voor Medische Technologie te Minsk blijkt dat de gevolgen de komende decennia nauwelijks minder zullen worden!De medische gevolgen
Van 1986 tot aan 1992 was het officiële aantal sterfgevallen aan schildklierkanker 170. Ter vergelijking: van 1966 tot 1986 waren het er 21. (toename van circa 800%). Enkele duizenden patiënten worden hiervoor behandeld. Het aantal gevallen van leukemie in 1995 t.o.v. 1994 is verdubbeld! Om over alle huidaandoeningen nog maar niet te spreken.

De financiële gevolgen
De verantwoordelijke minister voor Rampbestrijding in Wit-Rusland, die o.a. gaat over de gevolgen van de Tsjernobyl-ramp, geeft in zijn land 14% van de begroting uit aan de bestrijding van de gevolgen van de ramp. Bekostiging van evacuatie, nieuwbouw van woningen, gezondheidszorg, etc. De minister schat de kosten voor de periode van 1986 tot 2016 op zo’n 86 miljard US-dollar.